Nederlands studententeam wint eerste internationale arbeidsrecht Moot Court

Een Nederlands team van vier rechtenstudenten sleepte eind juni in eigen land de winst in de wacht van de eerste internationale moot court-competitie voor arbeidsrecht. Aan de Hugo Sinzheimer Moot Court in Amsterdam, georganiseerd door het Hugo Sinzheimer Instituut aan de UvA, namen teams uit acht landen deel.

Naast Nederland deden er teams mee afkomstig uit Denemarken, Georgië, Hongarije, Italië, Litouwen, Polen, en Spanje, meldt de rechtenfaculteit van de UvA. Voorafgaand aan de competitie zelf kwamen alle deelnemers bij elkaar voor een culturele avond met eten en drinken uit de acht vertegenwoordigde landen.

Teams hadden een ochtend de tijd om de schriftelijke stukken van de tegenpartij goed te bestuderen en de pleidooien aan te scherpen. Het Nederlandse team, bestaande uit Annemijn Westerduin en Fanny Sax van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Imran Hyder van de Universiteit van Amsterdam, en Janien Schunken, die zowel aan de UvA als de Universiteit van Maastricht studeert, streed in de kwartfinales tegen Italië. 

In de halve finale tegen Denemarken had het Nederlandse team het even zwaar met scherpe en doordringende vragen van de Poolse studentrechter. Ondanks dat Denemarken een lichte voorsprong had opgebouwd omdat het team meer punten had voor het schriftelijke stuk, won het Nederlandse team op basis van de pleitprestaties.

In de finale stond het Nederlandse team tegenover dat van Litouwen. Op basis van de schriftelijke stukken stonden de teams gelijk, dus werd de einduitslag volledig bepaald door de pleitprestaties. Ook deze gingen voor een groot deel gelijk op. Dit bleek onder meer uit het feit dat de prijs voor beste pleiter naar Aiste Butvilaite van het Litouwse team ging en naar Imran Hyder van het Nederlandse team. Uiteindelijk waren het de pleitprestaties van Janien Schunken die ervoor zorgden dat het Nederlandse team de finale won.

De tweede Hugo Sinzheimer Moot Court Competition zal plaatsvinden van 15 tot en met 17 juni 2017, in het Deense Aarhus. 

 

    | Mail de redactie | Print