Nieuw noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters

Advocaten en rechters die zich onveilig of bedreigd voelen, of die vragen hebben over hun veiligheid, kunnen voortaan via een landelijk telefoonnummer terecht bij het Contactpunt Beroepsgroepen. Dit is een van de getroffen maatregelen na de moord op advocaat Derk Wiersum van drie weken geleden, meldt de Orde van Advocaten.

Advocaten kunnen het Contactpunt Beroepsgroepen alleen benaderen via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de NOvA, aldus de orde: ‘Beide fungeren voor de advocatuur als centraal meldpunt. Zij zetten de melding vervolgens door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De betrokken advocaat wordt vervolgens zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen.’

De NOvA maakt het betreffende nummer voor advocaten niet publiekelijk bekend; wel is het te vinden via Mijn Orde. In geval van acute nood moeten advocaten uiteraard altijd het alarmnummer 112 bellen, en bij bedreigingen wordt hen aangeraden aangifte te doen bij de politie.

Na de moord op Wiersum zijn de beveiligingsmaatregelen voor meerdere rechters en advocaten betrokken bij het liquidatieproces tegen Ridouan Taghi aangescherpt.

 

    | Mail de redactie | Print