Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

16 okt 2014

De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een opvallende stijging van het aantal eerstejaars rechtenstudenten genoteerd voor het collegejaar 2014-2015. Liefst 634 studenten schreven zich in bij de rechtenfaculteit, en dat is 82 meer dan in 2013, meldt De Gelderlander.

16 okt 2014

De oppositiepartijen D66, SP, CDA en GroenLinks hebben minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens het Vragenuurtje afgelopen week dringend doch vriendelijk verzocht om in te grijpen op universiteiten die een financiële bijdrage cq. boete vragen aan studenten die zich te laat aanmelden voor een tentamen. De minister doet voorlopig echter nog niets.

16 okt 2014

Tentamenresultaten die komen te vervallen als rechtenstudenten langer dan vier jaar over hun bachelor doen? Een slechte maatregel en bovendien niet volgens de regels, vond de universiteitsraad van de Universiteit Leiden en gaf een negatief advies. Een prima maatregel, vindt het college van bestuur, om dit advies tot woede van de raad naast zich neer te leggen.

02 okt 2014

Over de hele linie komt de rechtenfaculteit van de Nijmeegse Radboud Universiteit als best verkozen uit de bus in het onderzoek ‘De Beste Studies 2014’ door weekblad Elsevier. Van de bacheloropleidingen eindigden Rechtsgeleerdheid en Notarieel recht op de eerste plaats in de ranking.

02 okt 2014

De tik op de vingers van minister Bussemaker over de verboden ‘tentamenboetes’, heeft schijnbaar weinig effect gehad. De Leidse rechtenfaculteit laat rechtenstudenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen binnenkort 25 euro inschrijf- cq. administratiekosten betalen. Volgens universiteitskrant Mare gaat deze maatregel op 1 november in; het ministerie van Onderwijs onderneemt vooralsnog geen actie.

02 okt 2014

Met de start van het nieuwe studiejaar aan de UvA is de eerste lichting studenten begonnen aan de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Uit meer dan 400 aanmeldingen zijn zo’n 100 studenten geselecteerd. ‘De nieuwe opleiding verbindt politicologie, psychologie, rechtsgeleerdheid en economie, en is uniek in Nederland,’ aldus de UvA op de website.

01 okt 2014

Advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht zijn per 1 september 2014 een strategisch partnerschap aangegaan voor de duur van drie jaar. De samenwerking bestaat onder meer uit het organiseren van (afstudeer)stages, gast- en actualiteitencolleges, het ontwikkelen van modules en het aanbieden van andere activiteiten op het gebied van onderwijs en onderzoek. Dat melden de twee partners in een persbericht.

23 sep 2014

Begin dit jaar sprak Time Magazine over een revolutie: mindfulness verovert de wereld. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een mindful alternatief. Banken adviseren hun klanten om hun geld mindful uit te geven, grote werkgevers zoals Google trainen hun werknemers in mindfulness om betere resultaten te behalen en ouders kunnen mindful parenten.

04 sep 2014

Masterstudent Staats- en Bestuursrecht Yussef Al Tamimi mag zich de meest talentvolle student van de Amsterdamse VU noemen. Hij sleepte eerder deze week bij de opening van een nieuw academisch jaar de StudenTalentprijs in de wacht.

24 jul 2014

‘Jouw verdiende loon komt nog, kankerhomo’, en ‘Je staat al met een voet in het graf.’ Deze en tal van andere bedreigingen ontving Arthur Elias, voorzitter van de examencommissie propedeuse van de Leidse rechtenfaculteit, maandenlang. Het Openbaar Ministerie eist 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de rechtenstudent die dit op zijn geweten zou hebben. De verdachte ontkent: “Ik heb niets tegen meneer Elias.”

Pagina's