Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

11 dec 2014

De Universiteit Maastricht beleefde woensdag een wel heel unieke promotieplechtigheid: eeneiige tweeling Maurice en Raymond Canisius maakten een dubbelpromotie op één gezamenlijk proefschrift. De twee deden onderzoek naar de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders voor ontoelaatbare dividenduitkeringen in het herziene BV-recht.

28 jan 2016

André Nollkaemper volgt per 1 mei 2016 Edgar du Perron op als decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de UvA, voor een periode van vijf jaar. Du Perron bezette de post tien jaar en vertrekt naar de Hoge Raad. Er wacht Nollkaemper een zware taak: de faculteit moet in de komende jaren vijf miljoen euro bezuinigen. 

26 nov 2015

Het is geen predicaat dat wekelijks wordt verleend aan een afgestudeerde student: summa cum laude (met eer). De Friese rechtenstudente Annalies Outhuijse (23) studeerde afgelopen maand summa cum laude én cum laude af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een uiterst zeldzame prestatie, zo meldt de universiteit.

12 nov 2015

UvA-rechtenstudent Stefan Wirken is via een tussentijdse bestuurswissel verkozen tot voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Tot vorige week was Wirken nog vicevoorzitter van de bond: voorzitter Sara Spano gaf aan dat zij een half jaar na haar benoeming wegens drukte van portefeuille wilde wisselen, meldt magazine Folia.

12 nov 2015

De enige studie gerechtsgeleerdheid die overwegend positief beoordeeld wordt door studenten, is die van de Open Universiteit. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2016, die begin november werd gepubliceerd. De helft van de Nederlandse rechtenfaculteiten scoort onder studenten onder het gemiddelde, waarbij die van de UvA als het zwakst wordt ervaren.

29 okt 2015

De 20-jarige Lisa Reyneveld is het allebei: eerstejaars rechtenstudente in Leiden en boerin. Ze helpt immers geregeld haar ouders op de hun boerderij in Koudekerk aan den Rijn, waar ze ook nog woont. Op de Boerinnenkalender 2016 die zopas is gepresenteerd, laat ze als Miss Januari meer van zichzelf zien.

29 okt 2015

Een rechtenstudent die met een bindend studieadvies werd weggestuurd van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, heeft toch aan zijn tweede studiejaar kunnen beginnen. Hij vocht het besluit aan bij de onderwijsrechter, maar voordat het tot een bodemprocedure kon komen, besloot de universiteit om te schikken, meldt Erasmus Magazine. In een tussentijdse beslissing uitte de rechter zich wel kritisch over de regel ‘Nominaal is Normaal’ die de universiteit hanteert, waarmee studenten in een jaar 60 studiepunten moeten halen.

01 okt 2015

Rechtenstudenten aan de Universiteit Maastricht willen dat meer – of zelfs alle – colleges achteraf online beschikbaar worden gesteld. Hiervoor pleitten de studenten vorige week tijdens de faculteitsraadsvergadering, zo meldt universiteitskrant De Observant.  Het faculteitsbestuur neemt het verzoek in beraad.

17 sep 2015

De 22-jarige Sarangi Elavarasan is een uitblinker op de faculteit Rechtsgeleerdheid van de VU. Niet voor niets ontving ze onlangs de prijs voor de beste bachelorstudent dankzij een fonkelende 8,6 als haar gemiddelde cijfer. Daarnaast is ze ook nog eens gemeenteraadslid voor het CDA in Schagen. “Ik vind dat ik niet heel veel tijd aan mijn studie besteed,” zegt ze in universitair magazine Advalvas.

20 aug 2015

Het gaat dan echt beginnen: je eerste jaar als rechtenstudent. Een spannende tijd. Misschien wel te spannend. Omdat de zenuwen door je lijf gieren. Of erger; omdat je last hebt van faalangst. Angst voor spreken in het openbaar, tentamens of voor een black-out als een docent tijdens een college precies jou eruit pikt voor een lastige vraag. En wat als medestudenten op je neerkijken? Een wijze rechtendocent biedt goede raad om al je onzekerheden te overwinnen.

Pagina's