Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

11 dec 2014

De Universiteit Maastricht beleefde woensdag een wel heel unieke promotieplechtigheid: eeneiige tweeling Maurice en Raymond Canisius maakten een dubbelpromotie op één gezamenlijk proefschrift. De twee deden onderzoek naar de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders voor ontoelaatbare dividenduitkeringen in het herziene BV-recht.

18 dec 2014

Een team studenten van de rechtenfaculteit van de UvA heeft de achtste editie van de NVER pleitwedstrijd 2014 gewonnen. De Amsterdamse rechtenstudenten bleken het beste pleittalent in huis te hebben in de fictieve casus ‘De Kluut en de Kolen’, die was opgesteld door de Groningse hoogleraren Hans Vedder en Jan Jans.

11 dec 2014

De Tilburg University vormde woensdag 10 december – op Wereld Mensenrechtendag – het decor voor de uitreiking van de Max van der Stoel Human Rights Awards 2014. De eerste prijs ging naar Etienne Ruvebana van de Rijksuniversiteit Groningen, die een dissertatie schreef over de verplichtingen van staten om genocide te voorkomen.

27 nov 2014

De Brauw Blackstone Westbroek is onder rechtenstudenten die een baan ambiëren in de advocatuur – 47% van de ondervraagden – de meest gewilde werkgever, gevolgd door NautaDutilh, Loyens & Loeff, Pels Rijcken Droogleever Fortuijn en AKD. Rechtenstudenten die elders willen werken, kiezen voor achtereenvolgens de rechterlijke macht, het ministerie van Veiligheid en Justitie, SRK Rechtsbijstand, de Belastingdienst en Shell. Dat blijkt uit het op 21 november gepubliceerde onderzoek First Employers van Memory.

27 nov 2014

Een derde van de beginnende Duitse rechtenstudenten is voorstander van het herinvoeren van de doodstraf. Ook vindt de helft dat verdachten gefolterd mogen worden als daarmee een mensenleven gered kan worden, of als het algemeen belang daarom vraagt. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van professor Franz Streng, die in de periode 1989-2012 ruim 3100 startende rechtenstudenten ondervroeg over deze thema’s.

27 nov 2014

Een stevige ontgroening: welke corporale rechtenstudent is er niet groot mee geworden? In Belgische studentenstad Gent kwamen vijf rechtenstudenten er echter letterlijk beroerd vanaf bij hun ‘studentendoop.’ Ze werden ziek nadat ze eind oktober een pap moesten eten waarin onder meer rauw vlees was verwerkt.

13 nov 2014

Een Engelse rechtenstudent staat terecht in Engeland’s eerste terreurproces dat grotendeels achter gesloten deuren is gehouden. De 26-jarige Erol Incedal wordt er onder meer van verdacht dat hij een aanslag heeft beraamd op oud-premier Tony Blair, meldt The Independent. Mogelijk moet zijn proces volgend jaar over: de zittingen werden ten onrechte achter gesloten deuren gehouden, zonder de aanwezigheid van een jury.

13 nov 2014

Enkele honderden rechtenstudenten van de Hogeschool van Amsterdam keken vorige week vreemd op hun neus toen ze hun tentamen Goederen- en Faillissementsrecht kregen uitgereikt. In plaats van de vragen stonden de antwoorden op het papier; de studenten hadden per ongeluk de docentenversie gekregen, meldt Folia Magazine.

30 okt 2014

Een Vlaamse, 21-jarige rechtenstudente kan een rooskleurige toekomst als juriste mogelijk op haar buik schrijven. Ze moest vorige week terechtstaan nadat ze op klaarlichte dag in een drukbezocht park in Oostende een liefdesrivale had bedreigd met een alarmpistool. Er is negen maanden cel tegen haar geëist; tegen twee andere amokmaaksters eiste justitie zes maanden cel, meldt Het Nieuwsblad.

30 okt 2014

Rechtenstudenten in Leiden kunnen sinds 20 oktober leunen op de persoonlijke steun van liefst 275 alumni uit binnen- en buitenland, die zich opwerpen als mentor. Deze alumni werken momenteel onder meer bij grote advocatenkantoren als NautaDutilh, Loyens & Loeff, Stibbe en AKD, maar ook bij het Openbaar Ministerie of het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Pagina's