Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

11 dec 2014

De Universiteit Maastricht beleefde woensdag een wel heel unieke promotieplechtigheid: eeneiige tweeling Maurice en Raymond Canisius maakten een dubbelpromotie op één gezamenlijk proefschrift. De twee deden onderzoek naar de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders voor ontoelaatbare dividenduitkeringen in het herziene BV-recht.

19 feb 2015

Wie de berichten over Amerikaanse law schools de afgelopen tijd in de gaten hield, weet dat die met de laagste aanmeldingscijfers in decennia kampen. Een ontwikkeling die nu concreet zijn tol begint te eisen. Er zijn nog geen meldingen van sluitingen, wel maken twee law schools in St. Paul, Minnesota zich op voor een fusie. En dat is volgens de American Bar Association (ABA) voor het eerst.

19 feb 2015

Waar een Rechtenfaculteit als die van de Universiteit Leiden zoal mee te maken heeft? Met verschillende, soms botsende doelgroepen en belangen, de maatschappij, de overheid en eigenlijk de volledige wereld om zich heen. Alles verandert voortdurend, waardoor steeds nieuwe eisen aan onderwijs en onderzoek ontstaan. Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, schreef een boek over dit spanningsveld.

05 feb 2015

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Maastricht start per september 2015 met een nieuw, extra-curriculair programma voor de meest gemotiveerde en getalenteerde studenten: het Maastricht University Law College (UMLC). De bedoeling is om uitblinkers een bredere aanpak aan te bieden waarmee zij het recht kunnen bestuderen.

05 feb 2015

De geschiedenis van de rechtenfaculteit aan de Amsterdamse VU is voor het nageslacht vastgelegd in een nieuw boek: ‘Ridders van het Recht, de juridische faculteit van de Vrije Universiteit 1880-2010.’ Scheidend hoogleraar Politieke Geschiedenis Jan de Bruijn is een van de auteurs en hield eind januari tevens zijn eindrede een overzicht van de geschiedenis van de faculteit.

05 feb 2015

Zojuist voor vijf maanden vertrokken richting Afrika: de Utrechtse rechtenstudent Jesse Oberdorf (22), in gezelschap van zijn tweelingbroer Vincent. Samen reizen ze van de Egyptische hoofdstad Cairo via Kaapstad in Zuid-Afrika naar Namibië, zo is het plan, een afstand van in totaal 17.000 kilometer. Onderweg gaan ze langs bij vijftien hulpprojecten over het hele continent.

22 jan 2015

Het Amsterdam Centre on the Legal Professions (ACLP) verzorgt sinds eind december 2014 onderzoek, onderwijs, advies, trainingen, lezingen en workshops op het gebied van de juridische togaberoepen.

21 jan 2015

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse universiteit die vanaf dit jaar digitaal proefstuderen aanbiedt voor alle bacheloropleidingen, inclusief rechten. Op deze manier kunnen scholieren uit 5 en 6 VWO zich inhoudelijk beter voorbereiden op een juiste studiekeuze, meldt de Groningse universiteit.

21 jan 2015

De sluiting van de juridische boekhandel Jongbloed in Leiden in september vorig jaar heeft aan de basis gestaan van een nieuw online initiatief: de website leidenunivboeken.nl. Hier kunnen (Leidse) rechtenstudenten tweedehands studieboeken kopen en verkopen, met het bijbekomende voordeel dat dit heel vriendelijk voor de krappe studentenportemonnee kan zijn.

08 jan 2015

De Antwerpse rechtenstudente Daisy M. had de rechter om een werkstraf in plaats van een celstraf gevraagd. En die kreeg ze ook, een werkstraf van 50 uur, nadat ze in september 2013 naar een drukbezocht park was gegaan met een alarmpistool in haar tas. De bedoeling was om een liefdesrivale af te schrikken; er volgde een flinke vechtpartij.

Pagina's