Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

16 apr 2014

Medestudenten opgelet! Momenteel loop ik mijn afstudeerstage bij Sdu Uitgevers en doe voor mijn scriptie onderzoek naar het aanschafproces van wettenbundels onder rechtenstudenten.

19 mrt 2014

Ook zonder bachelor rechten op zak moet het mogelijk worden om de advocatenopleiding te volgen. De wettelijke eis dat alleen bachelors in de rechten tot de advocatenopleiding mogen worden toegelaten, moet liever nog vandaag dan morgen worden geschrapt. Dit betogen de bestuursvoorzitters van vijf grote advocatenkantoren maandag in het NRC Handelsblad. “De rechtenopleiding moet worden verbreed.”

20 sep 2012

In de opleiding van rechtenstudenten die advocaat willen worden, zou meer dan nu aandacht moeten zijn voor het trainen van vaardigheden. Bovendien zou er gebruik gemaakt moeten worden van nieuwe leermethoden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van OSR Juridische Opleidingen. "Nu is de beroepsopleiding niet ingewikkeld, zelfs van een lager niveau dan dat van de universiteit."

16 aug 2012

De rechtenstudent van nu is heel anders dan die in het verleden, en dat is niet per se positief. Tenminste, als je het de Amerikaanse ex-decaan Jim Gardner vraagt. In zijn weblogs vergelijkt hij hoe hij zelf in de collegebanken zat met hoe dat nu gaat. Hij concludeert dat studenten nu zo min mogelijk met anderen te maken willen hebben en zich zo snel en makkelijk mogelijk van hun studie af willen maken.

12 apr 2012

Vanaf komend studiejaar mogen eerstejaars rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hun vijven onbeperkt compenseren, als ze aan het eind van het jaar maar gemiddeld een zes staan. Wel mogen ze nog maar twee herkansingen doen en moeten álle zestig studiepunten behaald worden om door te mogen naar het tweede jaar.

29 mrt 2012

De opleiding voor advocaatstagiaires moet grondig gereorganiseerd worden. Dat adviseerde de Commissie Kortmann bijna anderhalf geleden en nu heeft de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten een concreet voorstel gestuurd naar zijn College van Afgevaardigden. De Beroepsopleiding (BO) en de Voortgezette Stagiaire Opleiding (VSO) moeten plaatsmaken voor de driejarige Nieuwe Stagiaire Opleiding (NSO). In het voorjaar, hooguit het najaar, van 2013 moet de opleiding van start gaan.

01 mrt 2012

Door het deeltijdonderwijs voortaan op vrijdagmiddag in plaats van vrijdagavond aan te bieden, hoopt de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam weer meer deeltijdstudenten te trekken. Dat aantal ging op universiteiten in het hele land het afgelopen jaar mede dankzij de langstudeerdersboete met de helft achteruit. Studenten willen zich meer een groep voelen en hebben behoefte aan een grotere schop onder hun kont.

16 feb 2012

De rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht vindt dat ze het Matching and Binding project best al een succes mag noemen. Een online vragenlijst die geïnteresseerde scholieren de code groen, rood of oranje geeft, moet de faculteit helpen de potentieel (on)gemotiveerde studenten alvast op te sporen en de scholieren een extra steuntje te geven bij hun studiekeuze.

10 dec 2009

Bijna tachtig procent van de afgestudeerde hbo-juristen doet een vervolgopleiding of is dat van plan, vertelt voormalig advocaat en docent aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys Suzanne de Rooij in een interview met Rechtenstudie.nl. De Rooij doet in haar proefschrift De positionering van de hbo-jurist in de wereld van de klassieke juridische beroepen onderzoek naar het werkveld van de hbo-jurist. "De hbo-rechtenopleiding richt zich op de leemte tussen de juridische secretaresse en de academicus. De vraag is alleen: wat wil de hbo-jurist zélf?"

01 okt 2009

Breaking news: de rondneukende, zuipende rechtenstudent is een mythe. Althans, dat geldt voor de rechtenstudenten op hogescholen. Die hebben samen met techniekstudenten het braafste seksleven, gebruiken de minste drugs, drinken de minste alcohol en gaan het minst op stap. Dat blijkt blijkt uit een enquête door Punt, de hogeschoolkrant van Avans. Punt ondervroeg 1050 studenten van de hogeschool.

Pagina's

Subscribe to Opleiding