Opleiding

Er zijn legio mogelijkheden om je te verdiepen in het recht. De één gaat studeren aan een hogeschool de ander aan de universiteit. Ook informatie over studeren in het buitenland, studietips en andere actualiteiten tref je hier aan.

11 dec 2014

De Universiteit Maastricht beleefde woensdag een wel heel unieke promotieplechtigheid: eeneiige tweeling Maurice en Raymond Canisius maakten een dubbelpromotie op één gezamenlijk proefschrift. De twee deden onderzoek naar de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders voor ontoelaatbare dividenduitkeringen in het herziene BV-recht.

22 jan 2015

Het Amsterdam Centre on the Legal Professions (ACLP) verzorgt sinds eind december 2014 onderzoek, onderwijs, advies, trainingen, lezingen en workshops op het gebied van de juridische togaberoepen.

21 jan 2015

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse universiteit die vanaf dit jaar digitaal proefstuderen aanbiedt voor alle bacheloropleidingen, inclusief rechten. Op deze manier kunnen scholieren uit 5 en 6 VWO zich inhoudelijk beter voorbereiden op een juiste studiekeuze, meldt de Groningse universiteit.

21 jan 2015

De sluiting van de juridische boekhandel Jongbloed in Leiden in september vorig jaar heeft aan de basis gestaan van een nieuw online initiatief: de website leidenunivboeken.nl. Hier kunnen (Leidse) rechtenstudenten tweedehands studieboeken kopen en verkopen, met het bijbekomende voordeel dat dit heel vriendelijk voor de krappe studentenportemonnee kan zijn.

08 jan 2015

De Antwerpse rechtenstudente Daisy M. had de rechter om een werkstraf in plaats van een celstraf gevraagd. En die kreeg ze ook, een werkstraf van 50 uur, nadat ze in september 2013 naar een drukbezocht park was gegaan met een alarmpistool in haar tas. De bedoeling was om een liefdesrivale af te schrikken; er volgde een flinke vechtpartij.

08 jan 2015

De Duitse rechter Jörg L. heeft bekend dat hij jarenlang antwoorden op examens aan rechtenstudenten heeft verkocht, voor bedragen oplopend tot 20.000 euro. De rechter was sinds 2011 verbonden aan het bureau dat verantwoordelijk is voor het afnemen van de examens voor de studies rechten in Duitsland. Met het geld wilde L. naar zijn zeggen de financiële positie van zijn vrouw verbeteren.

30 dec 2014

De Leidse rechtenfaculteit ziet er toch vanaf om inschrijfkosten cq. een ‘tentamenboete’ van 20 euro te heffen voor studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. De regeling is toch te controversieel bevonden in de faculteitraadsvergadering, meldt universiteitsblad Mare.

18 dec 2014

Een team studenten van de rechtenfaculteit van de UvA heeft de achtste editie van de NVER pleitwedstrijd 2014 gewonnen. De Amsterdamse rechtenstudenten bleken het beste pleittalent in huis te hebben in de fictieve casus ‘De Kluut en de Kolen’, die was opgesteld door de Groningse hoogleraren Hans Vedder en Jan Jans.

11 dec 2014

De Tilburg University vormde woensdag 10 december – op Wereld Mensenrechtendag – het decor voor de uitreiking van de Max van der Stoel Human Rights Awards 2014. De eerste prijs ging naar Etienne Ruvebana van de Rijksuniversiteit Groningen, die een dissertatie schreef over de verplichtingen van staten om genocide te voorkomen.

27 nov 2014

De Brauw Blackstone Westbroek is onder rechtenstudenten die een baan ambiëren in de advocatuur – 47% van de ondervraagden – de meest gewilde werkgever, gevolgd door NautaDutilh, Loyens & Loeff, Pels Rijcken Droogleever Fortuijn en AKD. Rechtenstudenten die elders willen werken, kiezen voor achtereenvolgens de rechterlijke macht, het ministerie van Veiligheid en Justitie, SRK Rechtsbijstand, de Belastingdienst en Shell. Dat blijkt uit het op 21 november gepubliceerde onderzoek First Employers van Memory.

Pagina's