Prijzen: Twee prijzen voor één scriptie

Hester Bosman heeft maar liefst twee scriptieprijzen gewonnen met haar masterscriptie 'Gacaca courts in Post-Conflict Rwanda. The Quest for Reconciliation and Justice.' Naast de Nederlandse Vereniging voor Criminologie prijs, won zij ook de VU Criminologie Scriptieprijs.

"Voor mij was het een verrassing te horen dat ik genomineerd was, omdat ik niet zelf mijn scriptie had ingestuurd." Bosman denkt dat het in de wacht slepen van de prijzen deels te maken heeft met de toenemende interesse voor het onderwerp internationale misdrijven binnen de criminologie. En door het veldwerk dat ze verrichtte voor haar onderzoek. De jury beoordeelde de scriptie als "origineel qua onderwerp, intensief qua arbeid en prikkelend qua wetenschappelijk gehalte."

Bosman reisde voor haar onderzoek af naar Rwanda, om daar de rechtbanken die na de genocide nieuw leven zijn ingeblazen, de zogenoemde gacaca, te onderzoeken. Haar onderzoek vergeleek de rechtspraak daar met het Rwanda tribunaal. Ze verbleef vier maanden in Rwanda voor haar onderzoek.

Ze raakte geïnteresseerd in het onderwerp tijdens haar stage bij de nationale recherche , en greep haar kans om het uit te voeren. "Ik heb voor het uitvoeren van het onderzoek bijna alles daar geregeld. Zorgen dat je de juiste formulieren had, en heel veel glimlachen hielp ook. Voor mijn onderzoek heb ik veel mensen, voornamelijk bevolking maar ook gevangenen en deskundigen, geïnterviewd en gevraagd naar hun mening over gacaca. Daarnaast heb ik gacaca-sessies bijgewoond."

Niet alles ging even gemakkelijk. De bevolking was soms wantrouwend. "Ze dachten wel eens dat ik een spion van de overheid was. Maar het is een veilig land, en ik kreeg overal goede medewerking. Verder hielp het wellicht dat Nederland gacaca daar financieel steunt." Nu ze klaar is met haar studie, is ze op zoek naar "een leuke baan." Wat precies, weet ze nog niet.

    | Mail de redactie | Print