Protest tegen verhuizing rechtenfaculteit weggeëbd

Volgende maand gaat de verbouwing van een aantal UvA-gebouwen van start. De verhuizing van de UvA-rechtenfaculteit naar Roeterseiland (REC) maakt deel uit van die werkzaamheden, maar dat leidt vooralsnog niet tot een heropleving van het protest. "De verplaatsing van de rechtenfaculteit is momenteel niet iets wat erg speelt," aldus een woordvoerder van de universiteit.

Als eerste zal de voormalige diamantslijperij aan de Nieuwe Achtergracht worden opgeknapt. Roeterseiland komt als laatste aan de beurt: deze herfst begint daar de renovatie van de gebouwen B en C, waar onderwijszalen en kantoren komen. Op het Roeterseiland worden behalve de faculteit Rechten ook Maatschappij en Gedrag en een aantal studentenvoorzieningen ondergebracht.

Het protest tegen de verhuizing van de UvA-rechtenfaculteit naar Roeterseiland klinkt momenteel niet zo luid, zegt woordvoerder Heleen van Galen. "Op dit moment is het niet iets wat erg speelt. Het duurt ook nog wel even voordat we echt gaan verhuizen; zo'n vier of vijf jaar." Volgens Van Galen worden sommigen bovendien steeds enthousiaster over het plan "omdat ze zien hoe mooi het REC gaat worden." En, benadrukt ze, niet iedereen is tegen de verhuizing.

Er speelt nog iets anders: bij de Oudemanhuispoort moet "heel groot onderhoud" worden gepleegd. "Dus iedereen moet er sowieso tijdelijk uit. Het is dan een enorm gedoe om later weer terug te gaan." De oude rechtenfaculteit blijft van de UvA, en wordt in de toekomst gebruikt voor "openbare functies", zoals congressen.


    | Mail de redactie | Print