Rechtenstudent geeft geld aan dakloze en wordt opgepakt

Daar sta je dan met je goede gedrag. De Engelse rechtenstudent George Wilson gaf ’s nachts na een avondje stappen in Liverpool een Pond aan een dakloze man. Vrijwel direct hierna werd hij in de boeien geslagen door een politieagent. Die dacht dat Wilson drugs had gekocht. De student liet het er niet bij zitten en diende een klacht in: hij heeft een schadevergoeding van 5000 pond gekregen.

Dit kreeg Wilson voor elkaar doordat hij erin was geslaagd het verhitte gesprek met de politieagent op te nemen op zijn telefoon. Toen hij werd aangehouden, vertelde hij de agent meteen dat hij een ‘student of the law’ was. Het antwoord van de politieman: “Look, buddy, if I lock you up for being drunk and disorderly, because that’s what you are being, you won’t be a student of the law any more. I’ll take that off you. So shut your mouth and stop being stupid.”

Met deze woorden op tape diende de student van de Liverpool John Moores University een aanklacht in, wegens onrechtmatige aanhouding en beperking van zijn persoonlijke vrijheid. Met succes: het politiekorps van Merseyside besloot een schadevergoeding uit te keren van 5000 pond (ruim 7100 euro) aan de inmiddels afgestudeerde Wilson.

Ondanks die toekenning vindt de jonge jurist dat het recht niet geheel heeft gezegevierd. Intern onderzoek van het politiekorps naar het voorval pleit de agent namelijk vrij: die was met zijn handelen niet over de schreef gegaan. “De woorden die hij gebruikte, kunnen afhankelijk van de context op verschillende manieren worden geïnterpreteerd,” aldus het onderzoek.

 

    | Mail de redactie | Print