Rechtenstudent Jean Sarkozy krijgt politiek topbaantje

De economische crisis slaat wild om zich heen. Juristen verliezen hun baan en rechtenstudenten vragen zich bezorgd af of ze straks met hun bul op zak in een patatkraam moeten werken. Er zijn echter uitzonderingen. De 23-jarige rechtenstudent Jean Sarkozy, de jongste zoon van Nicolas Sarkozy, wordt waarschijnlijk de nieuwe bestuurder van de Parijse zakenwijk La Défense.

Dat is een belangrijke politieke post in de Franse hoofdstad. Er is verbaasd en verontwaardigd gereageerd op Jean's plannen. Jean is niet alleen erg jong, hij is ook nog eens net begonnen aan zijn rechtenstudie. De hoge werkloosheid onder Franse jongeren gooit extra olie op het vuur.

Nepotisme
De linkse oppositie in Frankrijk beschuldigt Nicolas Sarkozy van nepotisme. Tienduizenden mensen hebben een petitie ondertekend waarin ze eisen dat zijn zoon zich terugtrekt voor de functie. De vraag is waarom Jean dé grote kanshebber is voor deze belangrijke baan wordt door velen snel beantwoord. "Prince Jean heeft vooral moeite gedaan om geboren te worden", schreef de linkse krant Libération. Tijdens de Franse Revolutie benadrukten de revolutionairen dat de macht van de elite op niets berustte en dus niet te rechtvaardigen viel. Ook conservatieve politici zijn niet van het plan gecharmeerd. De Franse regering zegt "buitengewoon geschokt" te zijn door de reacties en noemt de kritiek een "heksenjacht".

Heksenjacht
In La Défense werken ongeveer 150 duizend mensen. De meeste grote Franse bedrijven hebben er hun hoofdkwartier. Het zakencentrum wordt beheerd door de staatsinstelling Epad. De huidige Epad-voorzitter is een nauwe bondgenoot van Nicolas Sarkozy. Jean wil deze man, Patrick Devedjian, opvolgen.

Jean bekleedt al twee politieke functies als lid van een streekparlement en gemeenteraadslid. Men zegt dat Nicolas Sarkozy zijn jongste zoon beschouwt als een politiek natuurtalent.

 

    | Mail de redactie | Print