Rechtenstudenten openen rechtswinkel in Oss

Rechtenstudenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit brengen - na een afwezigheid van zeven jaar - weer een rechtswinkel naar Oss. Er bestond geen laagdrempelige rechtshulp meer in de regio. De rechtswinkel helpt zowel de rechtzoekenden als rechtenstudenten, die zo hun juridische kennis in praktijk kunnen brengen. "Als je vindt dat iets anders moet, dan moet je er ook iets aan doen."

Alexander Thijssen is samen met drie andere rechtenstudentenstudenten initiatiefnemer van het project. Thijssen, Max Ruesen, Jasper Borger en Ciaran O'Connor deden ervaring op bij andere rechtswinkels. Een nieuwe winkel is nodig volgens Thijssen, omdat het dichtstbijzijnde juridisch loket, in Den Bosch, veel te ver weg is. Via Hyves en LinkedIn startten ze online een wervingscampagne om vrijwilligers te vinden voor de rechtswinkel. Inmiddels zijn er vijftien vrijwilligers gevonden, allemaal rechtenstudenten.

"Studenten hebben veel juridische kennis, en die kunnen ze nu ook in de praktijk brengen," legt Thijssen zijn plan uit. De rechtswinkel gaat vragen over onder andere arbeidsrecht, huurrecht of sociale zekerheid beantwoorden. "Het is heel breed. Op deze manier helpen we studenten praktijkervaring op te doen en helpen we mensen met rechtsvragen."

Naast de rechtenstudie kunnen de studenten bijspijkercursussen volgen op de onderdelen die tijdens de studie niet voldoende worden belicht. De deelnemende studenten krijgen geen vergoeding voor hun werk en verdienen ook geen studiepunten. Eerst wil de rechtswinkel twee spreekuren per week gaan houden. Bij toenemende vraag drie keer per week. Begin mei gaan de deuren open.

    | Mail de redactie | Print