Rechtenstudenten waarderen Nijmegen en Tilburg het best

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier wijst dit jaar uit dat studenten de Master Nederlands recht aan de RU Nijmegen veruit het hoogste cijfer geven. Voor de Bachelor Nederlands Recht deelt Nijmegen de plaats met de Universiteit van Tilburg. Hein Coppes, secretaris faculteitsbestuur: "Een onderzoek onder 14.500 studenten en 1900 hoogleraren en UHD's is natuurlijk geen klein onbeduidend onderzoekje.Maar wat wij belangrijker vinden dan een eerste of tweede plaats, is dat de Tilburgse juridische opleidingen al jarenlang goed gewaardeerd worden, ook in andere onderzoeken."

De Bachelors van beide universiteiten worden beoordeeld met een 7.5+. Op de tweede plaats staat Maastricht met een 7.4 en Leiden en Groningen delen samen de derde plaats met een 7.3. De VU had de laagste beoordeling: 6.7.

De universiteiten zijn beoordeeld op de punten faciliteiten, inrichting opleiding, onderwijs, docenten, toetsing en organisatie & communicatie. Tilburg stond vorige jaar nog op de tweede plaats. Coppes vindt het moeilijk te zeggen waar ze deze 'winst' aan kunnen toeschrijven. "In de afgelopen anderhalf jaar is er binnen de faculteit (bestuur, docenten en studenten) stevig gediscussieerd over de mogelijkheden om het onderwijs activerender te krijgen, dat wil zeggen de studenten zo ver te krijgen dat ze meer tijd in hun studie steken dan het landelijke gemiddelde van zo'n 25 à 30 uur per week."

Want ook in Tilburg studeren studenten vooralsnog minder dan de norm van veertig uur per week. En dat ligt niet alleen aan de studenten, maar misschien ook wel aan de onderwijsvormen, die spannender zouden kunnen. "Die discussie heeft niet direct tot resultaat geleid in de zin dat de rendementen meteen een stuk hoger liggen, maar ik denk dat studenten zeker meekrijgen dat binnen deze faculteit over het onderwijs gediscussieerd wordt. Ik denk dat ze dat waarderen. Onze studenten zijn zeer actief betrokken bij die discussies, en bij andere aspecten van de totale kwaliteitszorg."

Antal Putman, communicatiemedewerker van de rechtenfaculteit van Nijmegen: "Ik zou hen daarmee graag van harte willen feliciteren. Tilburg doet het ook al jaren goed in deze enquête. Ons streven is om rechtenstudenten op te leiden tot uitstekende juristen. Wij willen ze een opleiding aanbieden waarover zij tevreden zijn. Dat lukt Tilburg blijkbaar ook, en dat is voor de rechtspraktijk en de betreffende studenten natuurlijk heel prettig."

Master

De master Nederlands Recht van Nijmegen staat op nummer 1 met een 7.9+ Op de tweede plaats staat Leiden met een 7.8 en de derde plaats wordt gedeeld door Groningen en Tilburg met een 7.7. Utrecht eindigde als laatste met een 7-. "Uiteraard zijn wij heel verheugd over het behalen van de eerste plaats. De faculteit krijgt vooral goede cijfers voor docenten, onderwijs en faciliteiten, en dat is eigenlijk al jaren zo. Ik ben er vooral trots op dat we jaar na jaar hoog blijven scoren in de Elsevier-enquête. Juist het gegeven dat we in de afgelopen jaren vaak eerste zijn geworden, is voor ons belangrijk: de hoge scores zijn geen eenmalige toevalstreffer maar een indicatie dat de kwaliteit van de opleiding structureel op hoog niveau is," aldus Putman.

Wat betreft het hooglerarenoordeel betreft staat Tilburg wederom op nr. 1. Op de tweede plaats staat Utrecht en Nijmegen komt als derde uit de bus. Maastricht, Rotterdam en Leiden delen hier de laatste plaats. Putman: "waarschijnlijk kijken zij toch naar andere factoren dan studenten. Het oordeel valt dan net wat anders uit."


    | Mail de redactie | Print