Rechter Westenberg hapt zand

Hans Westenberg, de vicepresident van de rechtbank in Den Haag, gaat op 1 oktober met vervroegd pensioen. Een woordvoerster van de rechtbank liet vrijdag weten dat Westenberg dit doet "in goed overleg en op verzoek van het bestuur van de rechtbank".
Aanleiding voor het vertrek van Westenberg is een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat bewezen acht dat de rechter telefonisch contact heeft gezocht met advocaten in de Chipshol-zaak. Het besluit van Westenberg te vertrekken is "in het belang van de rechtspraak", aldus de rechtbank Den Haag. "Zowel het bestuur als Westenberg wenst iedere discussie over het rechterlijk functioneren van Westenberg te voorkomen."

 

Westenberg spande in 2004 een procedure aan tegen advocaat H.J. Smit, in verband met uitspraken over Westenberg tegen journalist Micha Kat. Het ging er om dat Westenberg in de Chipshol-zaak zou zijn gaan bellen met advocaten. De vicepresident eiste dat deze uitlatingen als onrechtmatig bestempeld werden, en hij vorderde ook schadevergoeding.

 

De rechtbank in Rotterdam wees deze vordering op 23 januari 2008 toe, maar Smit ging in hoger beroep bij het hof in Den Haag. Op 23 juni deed het hof een tussenuitspraak, waarin het bewezen verklaart dat er telefoongesprekken hebben plaatsgevonden tussen Westenberg en een Chipshol-advocaat. Westenberg mocht nog tegenbewijs leveren, maar heeft de procedure inmiddels beëindigd zonder dat te doen, aldus de rechtbank.

 

    | Mail de redactie | Print