Robotadvocaat ROSS vindt zijn eerste baan

Robotadvocaat ROSS heeft zijn eerste baan gevonden: het Amerikaanse advocatenkantoor Baker & Hostetler heeft het aangedurfd ROSS ‘aan te stellen’ binnen zijn vijftig advocaten tellende insolventiepraktijk, meldt zakenblad Fortune. Meer kantoren zullen binnenkort volgen, aldus ontwikkelaar ROSS Intelligence.

De advocaten binnen de insolventiesectie van Baker & Hostetler krijgen er met ROSS een heel slimme, voortdurend bijlerende collega bij. Zij kunnen de artificial intelligence advocaat diverse insolventierechtelijke vragen stellen – zoals zij een vraag zouden stellen aan een directe collega -, waarna ROSS binnen de kortste keren miljoenen juridische documenten doorspit en met enkele gedegen gemotiveerde antwoorden op de proppen komt. Aan de hand van iedere vraag cq. zoekopdracht leert het programma weer bij. Tevens houdt ROSS alle ontwikkelingen op het gebied van nieuwe wet- en regelgeving nauwgezet bij.

Voor Baker & Hostetler heeft het gebruik van ROSS alles te maken met een nog scherpere dienstverlening voor de cliënt, geeft chief information officer Bob Craig aan. “Wij geloven dat nieuwe technologieën zoals cognitieve computers ons kunnen helpen onze dienstverlening nog verder te verbeteren. We gebruiken ROSS dan ook al sinds de implementatie van de software en kijken uit naar de ontwikkeling van meer AI legal assistants.”

ROSS is de eerste kunstmatig intelligente advocaat ter wereld en werd ontwikkeld op basis van de technologie gebruikt voor de zelflerende IBM-supercomputer Watson. Vooralsnog is ROSS enkel geschikt voor gebruik door advocaten. De antwoorden die ROSS verstrekt, bevatten altijd een bepaalde mate van zekerheid. Blijkt het antwoord volgens de gebruiker juist, dan is het mogelijk om te ‘liken’ om de bron en de kwaliteit van het antwoord te bewaren. In het geval van een ‘thumbs down’ gaat ROSS direct op zoek naar een ander antwoord.

Het cognitieve systeem leert intussen voortdurend bij door deze feedback. Hoe meer ROSS wordt gebruikt en hoe meer input hij krijgt, des te slimmer hij wordt. Vervanging van advocaten van vlees en bloed door ROSS is volgens de makers niet aan de orde. Het programma moet advocaten vooral tijdsbesparing opleveren, zodat ze niet meer urenlang door databases of jurisprudentie hoeven te struinen en zich zo meer kunnen richten op uitdagender advieswerk.

Ook Linklaters stort zich op AI
Intussen in Londen is Linklaters het eerste Magic Circle-kantoor dat publiekelijk maakt in zee te zijn gegaan met een artificial intelligence ontwikkelaar. RAVN Systems ontwikkelt onder meer E-Discovery software, data search tools en automatiseringssoftware voor contracten, dit alles gebaseerd op AI. Dit nieuws volgt op het besluit van Linklaters om de wijze van dienstverlening grondig onder de loep te nemen, zo maakte nieuwe managing partner Gideon Moore enkele weken geleden bekend. 

    | Mail de redactie | Print