Steeds meer Belgische studenten aan de Ritalin

In België is het gebruik van het middel Ritalin sterk gestegen, en dat wordt mede toegeschreven aan studenten die hun studiepresentaties willen verbeteren. Dat meldt dagblad De Morgen. Het middel is bedoeld voor adhd-patiënten, maar heeft mede tot gevolg dat de gebruiker zich beter kan concentreren. In Nederland zijn geen cijfers van gebruik onder studenten bekend.


In de afgelopen vijf jaar steeg het gebruik van Ritalin in België van 9,9 naar 14,8 miljoen pillen. Volgens de geraadpleegde Gentse professor famacologie Marc Bogaert is die stijging "buiten alle proporties": "Kinderen die niet goed kunnen stilzitten en al snel de stempel adhd opgekleefd krijgen, slikken het middel, maar tegelijkertijd zie je ook dat Ritalin steeds vaker als pepmiddel wordt gebruikt in studentenmilieus."

Gebruik van Ritalin onder studenten is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Daar circuleren cijfers dat 20% van de studentenpopulatie Ritalin of vergelijkbare middelen gebruikt. Ook in het Verenigd Koninkrijk komt gebruik van deze en andere stimulerende geneesmiddelen regelmatig voor.

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen zijn er in Nederland ongeveer 94.000 gebruikers van het middel Ritalin. 10 procent van de gebruikers bevindt zich in de leeftijdsgroep van 20 tot 30 jaar. De stichting houdt alleen bij hoeveel mensen het middel van de arts krijgen voorgeschreven, en heeft dus geen zicht op oneigenlijk gebruik en illegale handel.

Campus TV concludeerde in april 2008 op basis van een gesprek met de Jelinek kliniek en enkele studenten dat het gebruik van Ritalin onder Nederlandse studenten niet veel voorkomt. De Hollandse nuchterheid gaat ook op voor studenten, aldus Campus TV.


    | Mail de redactie | Print