Studenten aan de slag bij rechtswinkel de Clinic

Zes rechtenstudenten - gespecialiseerd in Technologie, Media en Informatierecht, (TMC)- gaan aan de slag bij 'de Clinic', een gratis rechtswinkel opgericht door SOLV advocaten in Amsterdam. Het kantoor komt met het initiatief om laagdrempelige hulp aan particulieren en startende ondernemers te geven. "Bij de Clinic krijg ik de kans om praktijkervaring op te doen."

Het in TMC gespecialiseerde advocatenkantoor SOLV kreeg steeds vaker te maken met uiteenlopende juridische vragen van internetgebruikers en beginnende ondernemers voor wie een advocaat vaak te duur is. Vita Zwaan van SOLV noemt de Clinic "het antwoord op de discussie over de (te hoge) tarieven van de advocaat".

Jan-Jaap Oerlemans is een van de studenten die de Clinic zal gaan runnen. Hij studeerde informaticarecht in Leiden en doet een master Informatierecht in Amsterdam. "Ik heb eerder bij een rechtswinkel voor consumentenrecht gewerkt, maar kon me daar niet verder specialiseren in het soort recht waarin ik geïnteresseerd ben; het privacyrecht, internetrecht en auteursrecht. Bij de Clinic krijg ik de kans om die praktijkervaring wel op te doen."

Op zichzelf staand
Oerlemans zit ook in de raad van bestuur en geeft blijk van de ambities voor de Clinic: "Ik vind ik deze nieuwe manier van rechtshulp een uitdaging. Ik ben benieuwd hoe ver het zich kan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat we een volledig op zichzelf staande rechtswinkel worden. SOLV geeft ons de faciliteiten om dat te worden."

Naast de persoonlijke hulp die de Clinic-ers geven, wordt er ook gewerkt aan een vrij toegankelijke Wiki-database op de website van de Clinic waar mensen zelf onderzoek kunnen doen naar rechtsvraagstukken op het gebied van TMC. "Mensen doen tegenwoordig ook zelf onderzoek naar hun probleem voordat ze naar de huisarts stappen," legt Oerlemans uit.

Iedere woensdag komen de studenten en de advocaten van SOLV bij elkaar om de binnengekomen vraagstukken te bespreken. Maar Oerlemans verwacht "zonder hulp ook wel een heel eind te komen". De Clinic zit voor dit studiejaar al vol, maar volgend jaar, als deze studenten klaar zijn met hun studie, komen er weer plaatsen vrij. Op 28 augustus gaat de Clinic officieel van start.


    | Mail de redactie | Print