Studeren in Canada

Canada blijkt een gewild land voor studenten. Het Canadese onderwijs staat dan ook goed aangeschreven. Volgens de Verenigde Naties is sinds 1994 Canada het beste land ter wereld om te wonen. Het land kent als voertalen Engels en Frans, de twee leidende talen op de wereld. De redactie vroeg een aantal studenten naar de ervaringen tijdens hun semester in Canada.

 

 

 

Van Blaaderen, CorUniversity of Calgary
Cor van Blaaderen heeft een tijd gestudeerd aan de University of Calgary. "Ik heb mijn bachelor in één keer gehaald en wilde niet al op mijn 22ste afgestudeerd zijn. Daarom heb ik besloten om mijn studententijd op te rekken door een tijdje naar het buitenland te gaan."

 

Cor heeft zo'n 3 jaar aan marathonschaatsen gedaan. Om zijn hobby ook in het buitenland voort te kunnen zetten, was de keuze voor de stad Calgary al snel gemaakt. Calgary heeft namelijk een 400 meter schaatsbaan. "Verder wilde ik graag naar een Engelstalig land om het Engels beter machtig te worden en om het common law beter te leren kennen." Volgens Cor ontwikkel je bepaalde vaardigheden in het buitenland sneller dan in Nederland, want je let veel meer op. Je doet ook veel mensenkennis op, vooral door de cultuurverschillen. Hiervan heb je profijt tijdens je verdere loopbaan.

 

"De studiestof die je voor de colleges doorgenomen moest hebben, was vrij pittig. De klassen zijn daar veel kleiner en je krijgt daar op een veel intensievere manier college. Maar wat anders is dan in Nederland is de tentamenstijl. Er wordt veel meer naar de hoofdlijnen gevraagd. In Nederland krijg je juist de diepgaande vragen op het tentamen."

 

Stolte, YolandeRechtsvergelijking
Voor Yolande Stolte die een master Civiel recht doet in Nederland, was het een combinatie van haar interesse voor rechtvergelijking en het willen verbeteren van haar Engels de reden om een semester in Canada te studeren. Ook zij heeft aan de University of Calgary gestudeerd. Yolande heeft in haar tweede bachelor jaar ook al haar vakken voor het derde jaar gevolgd en met goed gevolg afgelegd. Daardoor had ze tijd over en besloot ze een tijdje naar het buitenland te gaan. Canada is haar zo goed bevallen, dat ze van plan is een tweede master in Canada te doen.

 

"Canada is een geweldig land. Je hebt daar een heel andere type mens, de mensen zijn daar heel open en gastvrij." Maar de manier van lesgeven op de universiteit verschilt duidelijk van die in Nederland. "In de colleges wordt er actieve participatie van je verwacht. Studenten moeten van tijd tot tijd zelf lesgeven over de stof die voorgeschreven is voor een college." Yolande volgde 3 vakken en deze waren vrij pittig. "Het is niet echt mogelijk om gedurende het college jaar iets naast je studie te doen." Het collegejaar daar duurt van september tot april. "Omdat net als in Nederland enige relevante werkervaring wel is vereist, gebruiken studenten hun extra lange zomervakantie hiervoor."

 

Vancouver, University of British Colombia
Johan van Rijn heeft 5 maanden gestudeerd in Vancouver aan de University of British Colombia, waar hij de vakken politicologie en geschiedenis volgde. Op dit moment is Johan bezig met zijn master Public International Law. Hij wil graag later als diplomaat aan de slag. "Ik wil graag een buitenlandse carrière en daarvoor is het nodig dat ik buitenlandervaring opdoe en ik wil bovendien graag mijn Engels opvijzelen." Hij heeft voor Canada gekozen omdat het land hem aansprak en de universiteit goed aangeschreven staat.

 

"De studenten daar zijn harde werkers, vaak een stuk ijveriger dan in Nederland. De kwaliteit van het onderwijs ligt niet hoger dan in Nederland, soms zelfs lager. Maar er is wel een veel grotere werkdruk. Je moest daar veel essays inleveren."

 

Een tijdje in het buitenland is volgens deze studenten iedereen aan te raden. Je doet er veel ervaring mee op en daarnaast krijg je een mooie mogelijkheid om te reizen en je houdt er veel vrienden aan over. Laat je vooral niet afschrikken door het papierwerk. Gewoon doen, want je kijkt later terug op één van de mooiste tijden in je leven.

    | Mail de redactie | Print