Team rechtenfaculteit UvA wint achtste NVER pleitwedstrijd

Een team studenten van de rechtenfaculteit van de UvA heeft de achtste editie van de NVER pleitwedstrijd 2014 gewonnen. De Amsterdamse rechtenstudenten bleken het beste pleittalent in huis te hebben in de fictieve casus ‘De Kluut en de Kolen’, die was opgesteld door de Groningse hoogleraren Hans Vedder en Jan Jans.

De pleitwedstrijd van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) wordt jaarlijks georganiseerd en vond dit jaar plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

In de casus namen de Duitse ‘Stiftung D’n Leghörnster Kluut’nkiekers’ en de eigenaar van ‘Ferienpark Der Gabelschnabler’ het op tegen de verlening van een omgevingsvergunning door de provincie Groningen aan het energiebedrijf E.Off voor uitbreiding van een in Delfzijl gevestigde elektriciteitscentrale met een zogeheten multifuel eenheid. In de casus ging het vooral om de gevolgen van deze uitbreiding van de elektriciteitscentrale voor de leefomgeving van de mens, maar ook voor die van de kluut, die in de Dollard en de Waddenzee broedt.

De universiteiten van Amsterdam, Leiden en Utrecht namen het eerst tegen elkaar op in een schriftelijke ronde en vervolgens moesten de teams pleiten tegenover een Hof van Justitie. Na de pleidooien in de hoofdcasus gaf het Hof van Justitie een daadwerkelijk arrest en oordeelde tevens dat de finalestrijd zou moeten gaan tussen de UvA en de Universiteit Leiden.

In de finale stond een zelfstandig vervolg op de hoofdcasus centraal waarin nieuwe rechtsvragen werden bepleit. Naar oordeel van het Hof van Justitie was het team van de UvA de terechte winnaar. Het team, bestaande uit Laura Mendel, Nathalie McNabb, Marieke Rozenbroek en Leonie Scholts, werd door de jury annex het ‘Hof van Justitie’ als beste beoordeeld dankzij de ‘heldere uiteenzettingen en uitstekende samenwerking’. Het team kreeg daarom de wisselbokaal mee naar huis.

 

    | Mail de redactie | Print