Uitblinkende rechtenstudente ook in politiek: ‘Ik hoef niet keihard te werken’

De 22-jarige Sarangi Elavarasan is een uitblinker op de faculteit Rechtsgeleerdheid van de VU. Niet voor niets ontving ze onlangs de prijs voor de beste bachelorstudent dankzij een fonkelende 8,6 als haar gemiddelde cijfer. Daarnaast is ze ook nog eens gemeenteraadslid voor het CDA in Schagen. “Ik vind dat ik niet heel veel tijd aan mijn studie besteed,” zegt ze in universitair magazine Advalvas.

Toegegeven: het is nog een eindje reizen van Schagen naar Amsterdam. Heen en terug drie uur om precies te zijn. Die tijd gebruikt Elavarasan geregeld om te leren, al volgt ze wel eens een college online. Ze is best ambitieus, geeft ze toe in een interview. “Toen ik ging studeren heb ik me voorgenomen mijn bachelor cum laude te halen. Voor mijn eerste jaar had ik gemiddeld een 8,8. Dus ik ben een beetje gezakt. Ik heb voor twee tentamens een tien gehaald, maar voor één ook een zeven. Mijn bachelorthese over cybercriminaliteit werd beloond met een 8,5.” Ook haar master hoopt ze cum laude af te ronden. “Het scheelt natuurlijk dat ik makkelijk leer. Ik hoef er niet keihard voor te werken.”

Zodoende heeft ze de afgelopen jaren voldoende tijd over gehad voor onder meer de lokale politiek: sinds 2012 zit Elavarasan in de gemeenteraad van het Noord-Hollandse Schagen. Ze is raadslid voor het CDA, met negen zetels de grootste partij in die gemeente, nadat een wethouder haar na een gastles had aangemoedigd om zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen. “Blijkbaar had ik tijdens die les mijn mondje goed open gedaan. Ik heb nog wel naar de programma’s van de PvdA en VVD gekeken. Maar het CDA sprak me het meeste aan. Een tijd lang was ik het jongste gemeenteraadslid van Nederland.”

Haar juridische kennis komt goed van pas bij het raadswerk, zeker als het om bestuursrechtelijke kwesties gaat. Intussen heeft ze als raadslid al een aantal dingen bereikt. Zo is op haar initiatief het schoolzwemmen in Schagen weer ingevoerd en stond ze aan de wieg van een actieplan om jongeren weer vroeger uit te laten gaan. “In Schagen bestaat een vreemde uitgaanscultuur bij jongeren. Ze gaan pas om een uur of één naar de kroeg of disco. En hebben dan al thuis flink ingedronken.”

Intussen doet Elavarasan nog meer naast haar studie en het gemeenteraadswerk. Zo komt ze twee dagen per week over de vloer van Loyens & Loeff, helpt ze in de Rechtswinkel Bijlmermeer en heeft ze nog wat tijd over om andere studenten bijles te geven in bepaalde vakken. Ze denkt overigens niet dat ze verder wil in de politiek. “Advocaat worden lijkt me mooi. Maar ja, wie zit nu te wachten op iemand van 23 jaar? Ik ga zeker anderhalf jaar over mijn master doen en er wellicht nog een master naast doen, want ik wil zo veel mogelijk uit mijn studietijd halen.”

Het hele interview met Sarangi Elavarasan kun je lezen bij Advalvas.

 

    | Mail de redactie | Print