Uitblinker Anniek de Ruijter

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Anniek de Ruijter. Op 29 mei ontving zij de Prof. Mr. Th. M. de Boer - scholarship.

Wat maakt jou een uitblinker?
"Ten eerste natuurlijk dat ik de Prof. Mr. Th de Boer Scholarship heb gekregen, daar ben ik heel blij mee...En dat ik veel dingen tegelijk goed kan doen. Ik heb de honoursbachelor gedaan aan de UvA. Daarvoor is nodig dat je hoge cijfers hebt en alles in één keer behaalt. Je mag niet zakken, anders wordt je uit het programma gegooid. Daarna heb ik een vrije master gedaan, ook aan de UvA. Hierbij stel je zelf een pakket vast van vakken. Ik heb vooral privaatrechtelijke vakken gekozen en ook vakken op het gebied van Europees privaatrecht en gezondheidsrecht.

Ik ben voorzitter geweest van de facultaire studentenraad en ook lid van het bestuur van de faculteit. Hierbij moet je samen met de decaan overleggen over bestuurlijke aangelegenheden. Afgelopen jaar ben ik mentor geweest van een groep eerstejaars en in het tweede semester heb ik vier eerstejaars werkgroepen gegeven in een vak over contractenrecht.

Nu doe masteropleiding aan Columbia University School of Law in New York. Het is een master waarin je zelf je vakken kiest. Het is geen vast programma. Maar het moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Het programma stel je op in overleg met iemand van de faculteit. Verder volg ik ook een cursus Legal Spanish , bijna iedere dag een jaar lang. De punten die je ermee behaalt tellen niet mee, maar het is toch leuk voor erbij. Het is samenwerking tussen de faculteit Letteren en de Rechtenfaculteit."

Hoe ben jij een uitblinker geworden?
"Ik denk omdat ik heel veel dingen te gelijk kan en redelijk gedisciplineerd ben. Verder vooral omdat studeren leuk vind en veel energie heb. Mijn keuzes zijn niet alleen strategische keuzes, maar ik kijk vooral wat ik leuk en interessant vind.

Volgens mij als je in je eerste jaar heel goed en hard studeert, dan verloopt de rest van de studie veel relaxter. Het is van belang dat je tijdens de studie niet achterloopt, maar gewoon een beetje bij bent met lezen, ook al mis je een keer een college. Het is niet raadzaam om herkansingen te maken tijdens het volgen van andere vakken en het maken van tentamens, dit is teveel. Verder moet vooral dingen doen omdat het belangrijk is voor de toekomst en omdat je het leuk vindt."

Wat zijn je drijfveren?
AnniekdeRuijter"Mogelijkheden creëren. Ik weet nog niet precies wat ik wil in de toekomst. Daarom wil ik die dingen doen die mogelijkheden geven voor de toekomst. Ik ben ambitieus en vind de dingen die ik doe erg leuk. Ik heb best veel geluk gehad in leven. Ik zou me schuldig voelen als ik een mooie kans krijg en er niets mee zou doen. Doordat je een academische studie aan het doen bent, en je mensen over belangrijke dingen gaat adviseren, is het ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om goed je best te doen voor je studie. Grijp je kansen die je krijgt en gebruik ze zo goed mogelijk."

Hoe ziet jouw wereld er over 10 jaar eruit en over 40 jaar?
"Ik hoop dat ik over 10 jaar flexibel van geest ben en nooit het gevoel heb dat ik muurvast zit in werksituatie. Ik heb nog geen vast beeld waar ik wil werken. Wellicht de advocatuur of eigen bedrijf of heel iets anders."

Wie is jou held en wat zou je hem/ haar willen vragen?
"Ik heb niet 1 held, maar ik vind mensen heldhaftig als ze iets doen waarbij ze over zichzelf heen stappen, voor de een is dat spreken in het openbaar, voor de ander is dat een keertje een ander de kans geven om wat te zeggen. Of bijvoorbeeld hulp accepteren als je dat meestal niet doet of juist hulp bieden."

Wat is je motto of levensspreuk of andere wijze woorden?
"Echt willen is doen!"

    | Mail de redactie | Print