Uitblinker Mischa Menheere

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Mischa Menheere, winnaar van de scriptieprijs uitgereikt door de Academie voor Wetgeving.

Wat maakt jou een uitblinker?
"Mezelf zou ik geen uitblinker willen noemen, maar ik denk dat ik een aantal dingen niet onverdienstelijk heb aangepakt. Ik heb de scriptieprijs 2007 van de Academie voor Wetgeving gewonnen. Mijn afstudeerscriptie had de titel 'One-tier board: Definitief voet aan Nederlandse wal? Met als ondertitel:´Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de consequenties van een wettelijke regeling voor het monistische bestuursmodel in Boek 2 BW'. Hiervoor had ik als cijfer een 9. Het schrijven van een scriptie vond ik leuk, ik had er geen hekel aan. Het was zelfs prettig."

Hoe ben jij een uitblinker geworden?
"Ik heb Nederlands Recht gestudeerd en mijn afstudeerrichting was Privaatrecht. Dit is een hele brede basis en van daaruit heb ik vooral ondernemingsrechtelijke keuzevakken gevolgd. Mijn cijfers waren in de laatste fase van mijn studie ook steeds beter. Dit natuurlijk omdat je dan de keuzevakken kunt volgen die je ook echt interessant en leuk vindt. Dit helpt ook mee in de verdere stappen in het leven. Maar cijfers alleen zijn niet zaligmakend. Het zijn ook de dingen die je naast je studie doet. Want studeren is meer dan alleen in je boeken zitten. Ik ben zelf voorzitter geweest van de Juridische Faculteitsvereniging Groningen. Verder ben ik actief geweest in een studentenvereniging tijdens de introductietijden. Ook ben ik werkgroepdocent geweest. Deze dingen hebben mij gevormd als persoon.

Zelf heb ik veel ambities en ben nieuwsgierig ingesteld. Ik ben in juni dit jaar afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nu werk ik sinds kort bij De Brauw Blackstone Westbroek op de sectie Corporate Litigation & Insolvency (CLI)."

Wat zijn je drijfveren?
"Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat ik moet doen waar ik goed in ben."

Hoe ziet jouw wereld er over 10 jaar uit en over 40 jaar?
"Eerst heb ik nu een contract voor 3,5 jaar bij De Brauw. Verder zie ik mijzelf doorgroeien op dit kantoor. Dat moet je eigenlijk wel willen als je er wil werken. Ik zie mijzelf wel als toekomstig partner. Maar misschien veranderen mijn interesses in de toekomst."

Wie is jouw held en wat zou je hem / haar willen vragen?
"Een echte rolmodel of held heb ik niet. Het zijn vooral mensen waar je veel van aanneemt, van hebt geleerd, nu leert en verder ook van zal leren. Qua opvoeding waren het mijn ouders en dat zijn ze nu nog steeds. Van huis uit golden er zekere restricties. Maar daarbinnen moest ik vooral doen wat ik leuk vond en waar ik goed in was. Want als je dat doet dan krijg je altijd een goede baan. In mijn geval is het de studie Rechten geworden en ben ik nu advocaat."

Wat is je motto of levensspreuk of andere wijze woorden?
"Je kan beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan de dingen die je niet hebt gedaan. Je moet je kansen afwegen en soms kan dat verkeerd uitpakken. Maar over het algemeen als je de kansen pakt die aansluiten bij jou als persoon, dan moet het goed gaan. Wees vooral jezelf en wees niet bang."

Heb je nog tips voor studenten?
"Zolang de studie het enigszins toelaat, zoveel mogelijk dingen doen naast je studie! Je moet je studententijd meer zien als een schilderspalet. Het studeren is maar één van de kleuren. Een eenkleurig schilderij is erg abstract. Je zou dan ook meerdere kleuren kunnen gebruiken. Door sommige kleuren te combineren krijg je unieke varianten. Een mooi schilderij maak je mijns inziens niet met één of twee, maar juist met meerdere kleuren. Zo ook tijdens de studententijd, je moet meer dingen doen naast je studie om jezelf als uniek persoon te vormen."

    | Mail de redactie | Print