Uitblinker Nada Rihaoui

In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een 'Uitblinker'. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Nada Rihaoui.

Wat maakt jou een uitblinker?
"Ik kan mijzelf niet zo heel snel kwalificeren als uitblinker in de zin dat ik een uitmuntende student ben met hele hoge cijfers. Maar wat mij wel als uitblinker kan kwalificeren is het feit dat ik heel veel verschillende dingen tegelijk kan. Ik ben naast mijn studie met meerdere andere dingen bezig. Ik heb het afgelopen jaar aan het interdisciplinaire centrum van de Universiteit van Amsterdam interdisciplinaire vakken gevolgd zoals het vak 'Toekomst in het groot' en het vak 'Kwantumfysica'. Verder was ik vorig jaar juridisch medewerker bij een stichting. Daarnaast heb ik een onderzoek gedaan voor de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Amsterdam over mogelijkheden om hun beleid en de organisatie te veranderen. Twee jaar terug zat ik ook bij de facultaire studentenraad.

Aankomende december ga ik voor een half jaar naar Hong Kong. Dit omdat het reizen in mijn bloed zit. Dit is ook één van de redenen dat ik rechten ben gaan studeren. Mijn interesse ligt bij internationaal recht. En op dit moment is Hong Kong één van de landen uit Azië die heel erg in de schijnwerpers staat wat betreft mensenrechten en vooral kinderrechten. Ik ga daar aan de universiteit een aantal vakken volgen op het gebied van internationaal recht, mensenrechten en specifiek schending van kinderrechten. Verder wil ik daar ook de vakken filosofie en rechtssociologie volgen. Ik kan dit doen via een uitwisselingsprogramma van de UvA. Verder wil ik, daar ben ik nu al mee bezig, Chinees en Kantonees leren spreken. Wanneer ik terug ben uit Hong Kong wil ik beginnen aan mijn master. Ik ga waarschijnlijk de master International Criminal Law volgen en daarnaast weer een aantal vakken via het interdisciplinair centrum."

Hoe ben jij een uitblinker geworden?
"Ik besef mij heel goed dat de mogelijkheid om te studeren niet voor iedereen is weggelegd. Ik heb de kans wel gekregen en ik voel mij verantwoordelijk om dit zo goed mogelijk uit te buiten. Ik ben ook gezegend met een zekere mate van intelligentie en ik wil daar gebruik van maken. Dit is wat ik uit huis heb meegekregen. Er moet nog heel veel gedaan worden in de wereld en ik wil graag ook mijn bijdrage daaraan leveren."

Wat zijn je drijfveren?
"Ik heb een sterke wil, een passie om veranderingen aan te brengen waar mogelijk. Mijn moeder zegt ook altijd: 'Red één ziel, dan heb je de hele wereld gered.' Dit is mijn voornaamste drijfveer. Verder wil ik graag iets kunnen betekenen in deze wereld. Dit klinkt misschien naïef, maar de dingen die ik zelf leer, die ik zelf meemaak, daarmee wil ik graag anderen helpen. Als ik aan het eind mijn leven, ook al is het één iemand, goed heb kunnen helpen, dan zal ik mij heel gelukkig voelen."

Hoe ziet jouw wereld er over 10 jaar uit en over 40 jaar?
"Ik ben nu 22. Over 10 jaar wil ik veel meer van de wereld gezien hebben. Verder wil ik minstens twee talen erbij hebben geleerd (Chinees / Kantonees en Spaans). Over 40 jaar zou ik heel graag een eigen bedrijf hebben opgezet. Verder wil ik al meerdere malen over verschillende delen van de wereld zijn uitgezonden. Ik weet nog niet wat ik precies wil, maar wat ik ook doe, het moet een internationale dimensie hebben. Ik zou ook heel graag onderzoek willen doen. Een paar jaartjes in de advocatuur lijkt mij ook leuk. Bij een internationale organisatie zou ik alleen willen werken als deze verantwoord bezig is. Ik zou er niet alleen willen werken voor het geld. Ik vind eigenlijk heel veel dingen interessant. Maar misschien ga ik wel filosofie studeren na afgestudeerd te zijn in rechten."

Wie is jouw held en wat zou je hem / haar willen vragen?
"Ik heb niet 1 held. Ik respecteer veel mensen, vooral die een persoonlijk overwinning hebben behaald. Mensen die een uitdaging in het leven hebben getrotseerd, hoe groot of hoe klein die ook is. Jezelf overwinnen is een kwaliteit van een held, want de mens is zijn eigen grootste vijand."

Wat is je motto of levensspreuk of andere wijze woorden?
"Het meest toepasselijke voor mij op dit moment is een citaat van Kahlil Gibran (een Libanese dichter en mysticus): 'Iedere gedachte die ik in een vorm gevangen heb, moet ik bevrijden door mijn daden.'"

    | Mail de redactie | Print