Universiteit Leiden heeft nog plek voor eerstejaars rechten

Voor wie toch nog besluit geen biologie, maar rechten te gaan studeren, is er nog plek in Leiden. De Leidse Uni krijgt iets minder belangstelling vanwege de uiterste inschrijfdatum, die als gevolg van de numerus fixus al in mei was. Volgend jaar schaft Leiden die af. Utrecht en Amsterdam zitten alweer op het niveau van vorig jaar. Leiden: "Iedereen is welkom."

Er zijn dit jaar minder aanmeldingen geweest voor de studie rechtsgeleerdheid dan de jaren ervoor, meldt de Universiteit Leiden. Wie zich nu nog inschrijft op de wachtlijst bij de IBG kan waarschijnlijk gewoon beginnen komend studiejaar. De jaren hiervoor was Leiden met een instroom van meer dan duizend studenten de populairste Universiteit om rechten te studeren.

De afgelopen vier jaar had Leiden noodgedwongen een numerus fixus ingesteld. "We zullen die volgend jaar waarschijnlijk schrappen," zegt directeur bedrijfsvoering van de rechtenfaculteit Kees Pafort. "Doordat de uiterste inschrijfdatum al op half mei ligt voor numerus fixus-opleidingen, zijn er minder aanmeldingen. Daardoor is er nu minder belangstelling voor de opleiding. Iedereen is nog welkom in Leiden."

Pafort verwacht dat de instroom ietsje lager zal zijn het komend studiejaar, maar ziet de afgelopen weken nog significante aanwas. De universiteit benadert nu actief studenten die op de IBG-wachtlijsten staan. Verwacht wordt dat de Universiteit op ongeveer 850 eerstejaars zal uitkomen, buitenlandse studenten niet meegerekend.

De Universiteit van Amsterdam (UvA), naar aantallen studenten gemeten de concurrent van Leiden, werd ook gevraagd naar de populariteit van de studie rechtsgeleerdheid. Amsterdam werkt niet met een numerus fixus, en laat weten deze week het aantal inschrijvingen van vorig jaar al gepasseerd te zijn.

    | Mail de redactie | Print