Universiteiten onderscheiden uitblinkende en gemiddelde rechtenstudenten

Nederland krijgt in de toekomst een steeds groter tekort aan hoogopgeleiden, vooral op het gebied van de Bèta vakken. Nu al worden wiskundigen en natuurkundigen uit Oost-Europa gehaald die onderzoeken doen in Nederland. Hoe zit dat met de rechtenstudenten? Het kleine aantal afgestudeerde Cum Laude rechtenstudenten, wordt vaak weggekaapt door de Universiteiten zelf, zodat zij daar verder wetenschappelijk onderzoek kan doen en / of promoveren.


Wat doen universiteiten om de crème de la crème onder de studenten uit te zoeken? De NRC kopte er begin september al mee, bij de opening van het Academisch studiejaar: "De jacht op uitblinkers is geopend". Universiteiten willen zich steeds meer onderscheiden en nu is dit op het gebied van de uitblinkende studenten. Gewoon alleen maar voldoendes halen of een bachelor / master is niet goed genoeg meer. Je moet opvallen, gezien worden en uitblinken op je vakgebied. Echter, het Leidse Universiteitsblad Mare publiceerde in augustus de uitslag van een enquête onder studenten. Van de 180 eerstejaars bleek dat tweederde van hen 'genoegen neemt met een zesje'.

Honours Programma
Is de zesjes cultuur toch niet voorbij? Vox (studentenblad Nijmegen) doet een verslag dat de zesjes cultuur tot het verleden behoort. Het is weer helemaal "hot" om hoge cijfers te halen en naast je studie veel nevenactiviteiten te ondernemen. Eén studie is niet meer goed genoeg, twee is beter en als je er drie hebt gedaan weet je zeker dat je ontdekt wordt door een talentenscout. De Radboud Universiteit Nijmegen biedt de leergierige streber onder de rechtenstudenten de mogelijkheid om zich te onderscheiden van de massa. Het speciaal opgezette Honours Programma is alleen weggelegd voor de echte gemotiveerde en slimme (rechten)studenten. Zij krijgen in het Honours Programma cursussen aangeboden van verschillende academische opleidingen. Wil je je echt specialiseren en verdiepen in het recht, dan kan je terecht bij een tweejarige researchmaster.

Selectie Eerstejaars
De universiteit Leiden is al jaren bezig met strenge selectie tijdens de studie en dat begint al in het eerste studiejaar. Al sinds 1997 hebben ze strenge eisen gesteld bij het behalen van de propedeuse in het eerste studiejaar. Voldoe je niet aan dan eisen dan volgt een bindend negatief studieadvies. Niet gemotiveerde of niet presterende studenten worden dan direct uit het opleidingsprogramma gehaald. Nog een stap verder gaat de Universiteit van Leiden. Zij biedt geen schakelprogramma's Rechten aan HBO'ers. Zij is de enige universiteit van Nederland die dat beleid voert bij de Rechtenfaculteit. Op de website staat vermeld: "Als de faculteit een (verkort) schakelprogramma voor de master zou aanbieden dan betekent dat automatisch dat er een aantal consessies moet worden gedaan ten aanzien van het wetenschappelijk niveau van de opleiding. Daar is de opleiding geen voorstander van en biedt daarom ook om deze reden geen schakelprogramma aan."

Topklas
De faculteit rechten van de Universiteit Tilburg biedt de slimme studenten een 'Topklas' aan. Dit is dan voor de tweedejaars studenten die in het eerste jaar excellent hebben gescoord. Zij mogen dan in het tweede en derde bachelorjaar deelnemen aan de Topklas. De Topklas bestaat uit zes extra cursussen bovenop het standaard bachelorprogramma en "is speciaal ontwikkeld voor getalenteerde studenten die van aanpakken houden", zo staat op de website vermeld. "Het programma geeft de opleiding tot jurist een extra dimensie omdat de onderwerpen verdergaan dan het geldende recht." Mevrouw Van Wijk coördinator van de Topklas: "De studenten die gemiddeld afgerond een 7 hebben in hun eerste jaar en 54 ect's hebben behaald, konden zich inschrijven voor de Topklas. We zijn dit jaar begonnen met de Topklas en de eerste cursus wordt 3 oktober gegeven. Van alle eerstejaars waren 54 studenten die voor de Topklas in aanmerking kwamen. Helaas was er maar plek voor 20 studenten, omdat wij echt een klein klasje wilden hebben. Op basis van ranking hebben wij een selectie gemaakt. De 20 studenten met de hoogste cijfers zijn toegelaten voor de Topklas. Daarbij hebben wij inderdaad niet gekeken naar de motivatie of instelling van de studenten."
    | Mail de redactie | Print