Vraag naar general counsel binnen een jaar verdubbeld, advocatuur +17%

Het aantal vacatures voor general counsel is in een jaar tijd verdubbeld. Waren er in het derde kwartaal van 2016 nog 22 vacatures voor deze functie, in het derde kwartaal van 2017 steeg dit naar 46. Dat meldt recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van data van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Het aantal vacatures in de advocatuur steeg met 17%.

Joyce Toeset, Managing Consultant bij Robert Walters, herkent de trend dat de behoefte bij bedrijven aan general counsel fors is toegenomen. “De huidige generatie general counsel zit vaak al jaren op dezelfde plek. Tijdens de economische malaise waren er weinig kansen op dit niveau. Bovendien stelt deze groep professionals zich over het algemeen risicomijdend op. Nu de markt aantrekt, groeit het vertrouwen om een overstap te maken. Ze hebben zin in een nieuwe uitdaging. Na vijf jaar van bezuinigingen en in de overlevingsmodus te hebben gezeten, is het nu fijn om in een nieuwe omgeving de upturn mee te maken; een frisse start in een groeiende organisatie. Deze beweging zorgt ervoor dat er weer veel vacatures ontstaan.”

Intussen creëren nog altijd meer bedrijven in Nederland een general counsel-positie, geeft Toeset aan. “Dit komt enerzijds doordat organisaties nieuwe hoofdkantoren in Nederland openen, anderzijds door startups die de juiste grootte bereiken om een general counsel aan te nemen. De groeiende vraag biedt senior legal counsel de kans om de stap naar general counsel te zetten. Er is dus een nieuwe generatie op komst.”

De nieuwe general counsel wil volgens Toeset vooral een team aansturen en hier als generalist boven hangen, eventueel in combinatie met een rol als secretaris van de Raad van Bestuur. “De nieuwe generatie is ook bereid om als sole legal counsel te starten, bijvoorbeeld binnen een startup, en van daaruit een team op te zetten.” De salarissen voor general counsel groeien intussen mee, onder invloed van Amerikaanse bedrijven die van nature meer betalen. “Door het aantrekken van de markt zien dat Nederlandse organisaties langzaam maar zeker aan een inhaalslag beginnen op dit gebied.”

Niet alleen de vraag naar general counsel is gestegen. Er was het afgelopen kwartaal op de juridische arbeidsmarkt ook een sterke toename te zien in het aantal vacatures voor fiscalisten (+24% vergeleken met Q3 2016), juridisch adviseurs (+20%) en ook advocaten (+17%). In totaal steeg de vraag naar juridische professionals in het afgelopen kwartaal met 5% ten opzichte van een jaar eerder, in absolute zin van 2.383 naar 2.508.

    | Mail de redactie | Print