Wat doe jij voor de kost? Roland Notermans, Bedrijfsjurist

Roland Notermans, 47 jaar, gehuwd en drie kinderen van 16, 13 en 9. Hij werkt reeds 21 jaar bij Philips. Heden ten dage bekleedt hij de functie van Senior Vice President Corporate Legal, het is zijn 6e functie binnen het bedrijf. Hij studeerde eerst drie jaren Internationale Economie in de Verenigde Staten en daarna civiel recht in Leiden, waar hij in 1985 afstudeerde.


Wist je dat je bedrijfsjurist wilde worden?
"Nee,absoluut niet. Ik ben eigenlijk per ongeluk bedrijfsjurist geworden. Ik werkte aan het begin van een proefschrift en zag na een tijdje dat ik niet nog jaren op de universiteit wilde werken. Dat leek mij wel heel saai. Vervolgens ben ik met heel veel mensen in het bedrijfsleven gaan praten. Uiteindelijk is mijn keus toen gevallen op Philips."

Biedt Philips je als bedrijfsjurist interessant werk aan?
"Jazeker, anders was dit niet al mijn 6e functie hier. Men vindt het belangrijk dat jonge mensen snel een brede kijk op het bedrijf krijgen. Daarom wissel je om de zoveel jaar van plek. Als je jong bent schuif je sneller door dan als je ouder bent. Hierdoor krijg je de kans om verschillende facetten van het bedrijf te leren kennen. Met 7 verschillende juridische afdelingen in Nederland die toch als een groot kantoor opereren zijn de werkzaamheden heel gevarieerd."

Waar houdt een juridische afdeling van een beursgenoteerd bedrijf zich nu eigenlijk mee bezig?
"Onze bedrijfsjuristen zijn hetzij generalist hetzij expert in onder andere vennootschapsrecht, mededingingsrecht, privacyrecht of intellectueel eigendom. Wij begeleiden bijvoorbeeld bij alle commerciële contracten, we adviseren bij joint ventures, licentieovereenkomsten, overnames en researchcontracten. Als bedrijfsjurist draai je mee in de 'business teams' en ben je dus ook verantwoordelijk om de doelstellingen te halen. Van 'zand tot klant' ben je erbij betrokken. Je doorloopt het hele bedrijfsproces; vanaf de ontwikkeling van een gloeilamp (die voornamelijk uit zand bestaat) tot aan de verkoop van een lamp aan de klant."

Waar bestaat het werk van zo'n expert bij voorbeeld uit?
"Onlangs hebben mededingingsrechtspecialisten meegewerkt aan de koop van een bedrijf. Een van de bedrijfsonderdelen van Philips produceert medische systemen. Wij wilden een bedrijf, leverancier van Philips, kopen dat gekoelde magneten produceert die worden gebruikt voor de MRI scanners die Philips maakt. Dit bedrijf levert ook producten aan concurrenten van Philips. En dan komt de mededingingsautoriteit om de hoek kijken, omdat er mogelijk sprake kan zijn van ongewenste effecten op de mededinging. Onze bedrijfsjuristen stellen dan een document op waarin allerlei argumenten worden aangedragen die de ongewenste effecten tegenspreken, zodat de koop van het bedrijf kan doorgaan."

Wat is het verschil tussen de werkzaamheden van een bedrijfsjurist en een advocaat?
"Als bedrijfsjurist ben je veel dichter betrokken bij een bedrijf, product en dienst. Je hebt een grotere invloed op het eindresultaat bij onderhandelingen en je werkt hier vaak preventief aan zaken. De advocaat staat op grotere afstand van een bedrijf maar kan zich wel vaak meer specialiseren. In sommige gevallen heb je ook een advocaat nodig, want wij zijn vaak complementair aan elkaar. Bij een fusie of overname moet er een enorme hoeveelheid informatie worden verwerkt. Daar heb je advocaten voor nodig. De 'bedrijfsjuristerij' blijft in mijn ogen het allerleukst. En velen vinden dat bij Philips met mij; in de afgelopen 10 jaar heb ik slechts 1 bedrijfsjurist zien terugkeren naar de advocatuur, terwijl bijna 50% van onze bedrijfsjuristen ooit zijn begonnen als advocaat."

Heb je nog tips voor studenten die twijfelen over hun beroepskeuze?
"Ja, ga praten, praten en nog eens praten met mensen. Ga stage lopen of vraag iemand of je een dag mag meedraaien. Ook is het van groot belang om levenservaring op te doen. Als je op je 22e uit de collegebanken komt, weet je nog niet echt wat er speelt in de wereld. Maar kies vooral datgene dat echt bij jou past; dat is het belangrijkste. Ik sta zeer positief tegenover ondernemende, enthousiaste toppers. Die kunnen mij altijd een e-mail sturen."

    | Mail de redactie | Print