Zuidas Master start met veertien studenten

Voor de nieuwe advocatenopleiding Zuidas Master zijn uiteindelijk veertien studenten aangenomen. Volgens Pien Werkman, coördinator van de opleiding is de lat hoog gelegd, maar dat past volgens haar bij het karakter van de opleiding. "De kantoren zoeken gedreven mensen, en die gedrevenheid moet ergens uit blijken."

Werkman vervolgt: "De opleiding is bedoeld voor studenten die gemotiveerd zijn om bij een groot advocatenkantoor met ondernemingsrecht aan de slag te gaan. De kantoren stellen hoge eisen aan hun potentiële nieuwe medewerkers. Naast studietempo en studieresultaten, kijken de kantoren ook naar wat studenten naast hun studie hebben gedaan."

De kantoren hebben op basis van de CV's, motivatiebrieven en studieresultaten 24 studenten uitgenodigd voor stagegesprekken. "We hebben gemerkt dat de kantoren heel kritisch zijn en geen concessies doen. Als zij twijfelen aan iemands capaciteiten en/of geschiktheid voor het vak, zijn ze ook niet bereid om tijd te investeren in iemand. De groep is hierdoor beperkt gebleven tot 14 studenten, die samen een groep van hoog niveau vormen."

Regelmatig over de vloer
Dat de bedrijven de studenten kiezen die aan de master meedoen, is een goede selectievorm geweest. "De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding, de kantoren beslissen zelf wie ze op stage willen. De groep studenten die nu start met de Zuidas Master zal regelmatig bij de kantoren over de vloer komen."

De master kent inmiddels al een definitieve vorm. "Er zijn vij hoofdvakken, onderverdeeld in ieder negen colleges. In veel colleges wordt de theorie die de VU docent uiteenzet, ondersteund door een verhaal uit de praktijk van een gastdocent. Regelmatig vinden er colleges op de kantoren zelf plaats, zodat studenten kennis kunnen maken met de kantoren en de sfeer."

Bijdragen aan opleiding
De betrokken partijen zijn tot nu toe erg positief. Medewerkers van kantoren die gevraagd zijn om op te treden als gastdocent, hebben zeer positief gereageerd. "Zij vinden het leuk om met de ruime praktijkervaring die zij hebben opgedaan bij te kunnen dragen aan de opleiding van een groep goede, gemotiveerde studenten. Kortom, de betrokken partijen hebben er zin in en zijn vastbesloten er een goed jaar van te maken."

De 14 studenten die zijn aangenomen starten volgende week met een college op het kantoor van Simmons & Simmons. Aanstaande vrijdag vindt de officiële opening plaats in de Veranda. Geïnteresseerden kunnen dit bijwonen, na zich van te voren te hebben aangemeld.


    | Mail de redactie | Print